H Κοπεγχάγη και τα πραγματικά περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας…

H Κοπεγχάγη και τα πραγματικά περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας…

2009-12-19

[οι παρακάτω γραμμές είναι απόσπασμα από ένα κείμενό μου που θα δημοσιευθεί στα ΝΕΑ σε λίγες μέρες]

http://www.zabetakis.net/?p=2002

Κάνοντας μια μελέτη αξιολόγησης επικινδυνότητας για το περιβάλλον, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το περιβάλλον στην Ελλάδα σήμερα είναι η δολοφονική διαχείριση των υδάτων [π.χ. το Cr (VΙ) είναι μια ανθρωπογενής ρύπανση που προκαλεί καρκίνο, το ποσοστό των θανάτων από καρκίνο στα Οινόφυτα από 6% που ήταν το 1989, σήμερα είναι 36%] και οι παράνομες χωματερές (που πολλές πιάνουν φωτιά και έτσι εκλύουν καρκινογόνες διοξίνες).

Για να αξιολογήσουμε την επικινδυνότητα του κάθε κινδύνου, πρέπει να σκεφτούμε την πιθανότητα να προκαλέσουν θάνατο ή μη αντιστρεπτή βλάβη στον άνθρωπο ή στο περιβάλλον. Θάνατοι ζώων και ανθρώπων που σχετίζονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος παρατηρούνται συνεχώς (Κορώνεια, Μαλιακός, Οινόφυτα). Άρα ο πιο σημαντικός κίνδυνος για τον άνθρωπο στην Ελλάδα του 2007 δεν είναι το CΟ2 (και η κλιματική αλλαγή) αλλά το μολυσμένο και ρυπασμένο νερό. Το οποίο, λόγω των συγκοινωνούντων δοχείων που είναι τα κανάλια του υδροφόρου ορίζοντα, εξαπλώνεται γοργά.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αλλά μην κρυβόμαστε πίσω από πολιτικά προσωπεία και Κοπεγχάγες!Το πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα δεν είναι το κλίμα αλλά το στραβό μας το κλήμα, που σύντομα θα το φάει ο γάιδαρος. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι η ανύπαρκτη διαχείριση των ρυπαντών και των σκουπιδιών- από τις παράνομες χωματερές και το αμφίβολο χρονοδιάγραμμα για τους νέους ΧΥΤΑ στην Αττική ως τα καρκινογόνα στοιχεία στο νερό και ενδεχομένως και στα τρόφιμα.

————–

χαίρομαι που στα ΝΕΑ σήμερα, ο Γιώργος Παπαχρήστος γράφει κάτι ανάλογο

Το κακό με το κλήμα είναι ότι πολλές φορές είναι στραβό, και όσες δεν είναι το τρώει ο γάιδαρος, και ησυχάζει. Κι αυτό κι εμείς. Κατά συνέπεια, όσοι πίστευαν ότι μετά τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, πρώτον θα σωζόταν με τη μια ο πλανήτης, και δεύτερον θα αποτελούσαν παρελθόν όλα όσα τον έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω, φαντάζομαι ότι έχουν αναθεωρήσει τις απόψεις τους. Και αν δεν το έχουν κάνει ακόμη, ας το κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται διότι ο πλανήτης δεν σώζεται ούτε γιατί παρενέβη ο Γιώργος εκ μέρους των σοσιαλιστών, ούτε γιατί καμιά 200αριά χώρες από τις πιο μικρές ώς τις πιο μεγάλες αναπέμπουν ευχές σε ό,τι Θεό πιστεύουν να σωθεί η μητέρα όλων μας. Δεν σώζεται γιατί εκείνοι που τον βρωμίζουν περισσότερο απ΄ όλους τους άλλους μαζί, δηλαδή οι ΗΠΑ και η Κίνα, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως έρχεται η καταστροφή. Και πως έρχεται εξαιτίας τους. Κατά συνέπεια, όλοι οι άλλοι μπορεί να συγκεντρώνονται σε πανηγυράκια όπως αυτό της Κοπεγχάγης, να τα λένε μόνοι τους, να τα ακούνε μόνοι τους, και να κλαίνε τη μοίρα τους (και τη δική μας) που δεν μπορούν να αναγκάσουν τους μεγάλους να συμφωνήσουν στον περιορισμό της ρημαδομόλυνσης…