Tα παράδοξα του Νερού

button2

Η Mαγεία & τα παράδοξα του Νερού



Π
αρόλο που θεωρείται το πιο κοινό υγρό
 του πλανήτη μας, και συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι ξέρουμε τα πάντα για αυτό το τόσο άφθονο και απαραίτητο για την ζωή στοιχείο, η αλήθεια είναι ότι μέσα του κρύβει πολλά και θαυμαστά μυστήρια. 
Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα το νερό υπήρξε για την ανθρωπότητα πηγή ζωής, πλούτου αλλά και λατρείας, κάνοντας τον άνθρωπο γρήγορα να συνειδητοποιήσει την δύναμη του, κατατάσσοντάς το έτσι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της φύσης, αλλά ταυτόχρονα προκαλώντας τον σε ένα συνεχή αγώνα για την κατάκτηση αυτού.


Η δύναμή του έγινε αφορμή να πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι για αυτό, αλλά ταυτόχρονα και μέσω ζωής και αναγέννησης και αν αναλογιστούμε ότι το σώμα μας αποτελείται από νερό είναι φυσικό και απόλυτα σύμφωνο με τους νόμους της αρμονικής συνήχησης να υπάρχει μία αλληλεπίδραση αυτού και της ίδιας της φύσης τόσο στο υλικό όσο και στο εκφραστικό, στο νοητικό και στο ψυχικό επίπεδο.

ΤΟ ΥΔΑΤΙΝΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

ΤΟ ΥΔΑΤΙΝΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

Το «αποτύπωμα του νερού» ή «υδάτινο αποτύπωμα» του κάθε ανθρώπου, σύντομα θα είναι σημαντικότερο από το αντίστοιχο και πολύ πιο γνωστό «αποτύπωμα των εκπομπών ρύπων» σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι φόβοι και οι προειδοποιήσεις για την κατασπατάληση του νερού από τη βιομηχανία, την αγροτική παραγωγή, αλλά και την καθημερινή μας ζωή δεν έρχονται μόνο με βάση τη δραματική κατάσταση που επικρατεί σε πάμπολλες φτωχές χώρες, αλλά και από κράτη εξαιρετικά πλούσια σε βλάστηση και υδάτινους πόρους που αρχίζουν σταδιακά να κατανοούν τη σημασία του νερού στην καθημερινή ζωή και το
 ρόλο που αυτό έχει στις περιβαλλοντικές συνθήκες.
O Μπρεντ Κλόθιερ μέλος του Ινστιτούτου Χλωρίδας και Διατροφής της Νέας Ζηλανδίας αναφέρει σχετικά ότι «Ενώ μια δεκαετία πριν το ζήτημα του νερού βρισκόταν αρκετά πίσω σε σχέση με το αντίστοιχο των διοξειδίων, πολύ σύντομα θα το ξεπεράσει».
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νέα Ζηλανδία, από τις πλέον πλούσιες χώρες του κόσμου σε υδάτινους πόρους έχει αρχίσει σοβαρά να ανησυχεί για τη σπατάλη νερού, ιδίως στην αγροτική παραγωγή. Έτσι, ο στόχος είναι να ξεκινήσει σταδιακά μια ενδελεχής καταγραφή του «αποτυπώματος του νερού» στη χώρα.
Σε άλλες λιγότερο προικισμένες από τη φύση περιοχές τα πράγματα φαίνονται πολύ χειρότερα.
Σύμφωνα με έρευνα του STWR, Οργανισμού για το Δικαιότερο Καταμερισμό των Παγκόσμιων Πλουτοπαραγωγικών Πηγών,http://www.stwr.org/health-education-shelter/world-health-and-international-economic-sharing.html#clean%20water 2,6 δις άνθρωποι –το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού- στερούνται βασικών εγκαταστάσεων υγιεινής, ενώ περισσότεροι του ενός δισεκατομμυρίου στερούνται ακόμα και της πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό.
Ο διάσημος Βρετανός καθηγητής Τζον Μπέντικγτον προειδοποίησε πρόσφατα ότιέως το 2030 η ανθρωπότητα θα γνωρίσει έναν «πραγματικό τυφώνα», λόγω των ελλείψεων σε τρόφιμα, ενεργειακές πηγές και νερό, για το οποίο η ζήτηση μέχρι τότε αναμένεται να αυξηθεί κατά 30%.Η γνώμη του δεν είναι μακριά από τις προβλέψεις του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών το οποίο έχει προβλέψει εκτεταμένες ελλείψεις νερού στην Ασία, την Αφρική αλλά και την Ευρώπη –κυρίως τη νότια. Οι μεσογειακές χώρες μάλιστα και η Ελλάδα πιο συγκεκριμένα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στο υδάτινο αποτύπωμα.

Το νερό που "τρώμε"- το βαρύ τίμημα της αρδευόμενης γεωργίας.

Το νερό που "τρώμε"- το βαρύ τίμημα της αρδευόμενης γεωργίας.

    Η γεωργία έχει ολοένα και σοβαρότερες επιπτώσεις για τους υδάτινους πόρους της Ευρώπης, οι οποίες εκδηλώνονται με τη μορφή λειψυδρίας και καταστροφής οικοσυστημάτων. Για την επίτευξη βιώσιμης χρήσης των υδάτινων πόρων, πρέπει να δοθούν στους αγρότες οικονομικά κίνητρα, συμβουλές και άλλου είδους βοήθεια.
Τα τρόφιμα είναι συνυφασμένα με την καλή διαβίωση του ανθρώπου. Πέρα από τη σπουδαιότητα που έχουν τα καλής ποιότητας τρόφιμα για την υγεία, αλλά και την απόλαυση που αντλούμε από το φαγητό, η γεωργική παραγωγή διαδραματίζει ζωτικό ρόλο, αφού εξασφαλίζει τα προς το ζην πολλών ανθρώπων και ενισχύει την ευρύτερη οικονομία.
Ωστόσο, η παραγωγή τροφίμων απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού – μιας εξίσου σημαντικής πηγής ζωής. Η γεωργία χρησιμοποιεί 24 % των αντληθέντων υδάτων στην Ευρώπη και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο όσο το 44 % που χρησιμοποιείται ως νερό ψύξης στην παραγωγή ενέργειας, οι επιπτώσεις στα αποθέματα είναι πολύ μεγαλύτερες. Ενώ όλο σχεδόν το νερό ψύξης επανέρχεται σε κάποιο υδάτινο σύστημα, σε ό,τι αφορά τη γεωργία η αντίστοιχη ποσότητα του νερού ανέρχεται περίπου στο ένα τρίτο.
Επιπλέον, η χρήση υδάτινων πόρων στη γεωργία παρουσιάζει ανομοιόμορφη εξάπλωση. Σε ορισμένες περιοχές της νότιας Ευρώπης, η γεωργία απορροφά ποσοστό μεγαλύτερο από 80 % των αντληθέντων υδάτων, με την κορύφωση της άντλησης να παρατηρείται συνήθως το καλοκαίρι, όπου το νερό είναι λιγότερο, γεγονός που μεγιστοποιεί τις βλαπτικές επιπτώσεις.
Η πρόσφατη έκθεση του ΕΟΠ, Water resources across Europe — confronting water scarcity and droughten (Υδάτινοι πόροι σε ολόκληρη την Ευρώπη - αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ξηρασίας), επισημαίνει τις δυσοίωνες επιπτώσεις της υπερβολικής άντλησης.