Φύλαγε το νερό σου, να έχεις το μισό
Είναι εύκολο να θυμηθούμε να κλείσουμε μια βρύση. Έχετε όμως αναλογιστεί ποτέ τον όγκο του νερού που χρειάζεται για την παρασκευή του φαγητού που τρώτε, για τα ρούχα που φοράτε ή το αυτοκίνητο που οδηγείτε; Η μεγαλύτερη ποσότητα νερού που χρησιμοποιείτε βρίσκεται σε αυτό το εικονικό ίχνος, και με την κλιματική αλλαγή να απειλεί έναν από τους πιο πολύτιμους, αλλά πεπερασμένους, πόρους μας, ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση για να σταματήσουμε τη διαρροή.
Οι επιστήμονες διαθέτουν όλο και περισσότερες αποδείξεις για τη σχέση ανάμεσα στις κλιματικές αλλαγές και την πίεση στην παροχή νερού. Η σχέση είναι διττή: η υπερθέρμανση του πλανήτη αναστατώνει τη συχνότητα των βροχοπτώσεων, φέρνοντας καταιγίδες και ξηρασίες και αυξάνοντας τη ζήτηση για γλυκό νερό. Ταυτόχρονα, η ενέργεια που απαιτείται για τον καθαρισμό και τη διανομή του νερού ενισχύει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή. Και όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, τόσο χειρότερο θα γίνεται το πρόβλημα.
Η εξοικονόμηση νερού δεν έχει να κάνει μόνο με το τι πίνουμε ή πλένουμε. Εκτός από τη δημόσια ύδρευση, μεγάλοι χρήστες είναι η βιομηχανία, η γεωργία και ο τουρισμός. Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό – σχεδόν το μισό – καταναλώνεται στην παραγωγή ενέργειας. Στην ΕΕ τα ποσοστά είναι: 44% για παραγωγή ενέργειας, 24% στη γεωργία, 17% στη δημόσια ύδρευση και 15% στη βιομηχανία.
Ο δικτυακός τόπος Water Footprint του Πανεπιστημίου του Twente στην Ολλανδία και του UNESCO-IHE Institute for Water Education περιέχει ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία: